Geslaagd eeuwfeest
KlokGroep bestond in 2022 honderd jaar. Een jubileum dat het bedrijf op 23 en 24 september 2022 vierde met het ‘Feest van de Eeuw’ voor relaties en collega’s. Op het terrein van De Vasim in Nijmegen vond een tweedaags festival plaats dat bol stond van de verrassende activiteiten en gezelligheid.
Ruim 900 relaties uit binnen- en buitenland wonen op vrijdag 23 september de eerste dag van het festival bij. De dag erna is het feest voor de 500 collega’s en hun partners van de divisies Van de Klok, Novaform, Heiligers en Adriaan van Erk Groep en gelieerde bedrijven. Ook gepensioneerde collega’s en hun partners zijn van de partij.
Behalve gezelligheid én tal van feestelijke activiteiten, stond er ook een serieuze paneldiscussie op het feestprogramma. Onder leiding van Erik Dijkstra en Frank Evenblij van Bureau Sport, discussieerde Edwin Kolkhuis Tanke met de hoogleraren Friso de Zeeuw en Peter Boelhouwer over de toekomst van de woningmarkt.
Nieuwe naam
Verwarring over bedrijfsnamen kan leiden tot miscommunicatie. Dat gold ook voor de namen KlokHolding en KlokGroep die tot voor kort door elkaar gebruikt werden. Eind 2022 was de tijd rijp duidelijkheid te scheppen en na te denken over een nieuwe bedrijfsnaam en bijbehorende positionering. De naam KlokHolding voor het moederbedrijf was niet meer dan een papieren tijger zonder eigen huisstijl, website
of bedrijfspagina op LinkedIn. Als nieuwe naam voor de holding is gekozen voor KlokGroep. Deze naam staat als een huis, dankzij de sponsoring van voetbalclub N.E.C. en de bouw- en ontwikkelactiviteiten in de regio. De werkmaatschappij gaat voortaan door het leven als Van de Klok. Daarmee is de cirkel rond. Het is een mooie verwijzing naar het oorspronkelijke familiebedrijf waarmee alles begonnen is. Als ingangsdatum voor de naamsverandering is gekozen voor 1 januari 2023.
Familie-uitbreiding
Op 21 juli 2022 tekenden KlokGroep en Adriaan van Erk Groep uit Bergambacht een koopovereenkomst. Met de overname van deze gerenommeerde partij – inclusief alle grondposities (plusminus 4.500 woningen) – komt KlokGroep in de top 15 van grootste ontwikkelaars/bouwers van Nederland. Met de bereikte schaalgrootte verwacht KlokGroep beter in te kunnen spelen op de vele snelle veranderingen in de markt.
Om de continuïteit van de Adriaan van Erk Groep te waarborgen zochten de aandeelhouders van Van Erk een partij met vergelijkbare cultuur, waarden en normen. Ook was er behoefte aan synergievoordelen, zoals innovatiekracht en duurzaamheidsambities. KlokGroep voldoet op alle punten aan het 'eisenpakket.'
Adriaan van Erk is naast Van de Klok, Heilijgers en Novaform het vierde merk onder de holding. Adriaan van Erk zal net als de andere drie dochters als zelfstandige organisatie blijven opereren.
“Met de Adriaan van Erk Groep nemen we niet alleen een prachtig familiebedrijf over, maar vooral ook vakmanschap en kennis. We krijgen bovendien een volledige dekking in de regio’s waarin we graag actief zijn.”
Ton van de Klok
Directieteam Adriaan van Erk
Duurzaamheid: het 'nieuwe normaal'
De pilot met de Energiehub in Oss is een sprekend voorbeeld van de wijze waarop Van de Klok en de andere werkmaatschappijen voorsorteren op het ‘nieuwe normaal’ in de bouwsector, waarin duurzaamheid de standaard wordt én belangrijke thema’s zoals materiaalgebruik, energieverbruik, energieterugwinning, losmaakbaarheid en circulariteit een prominente rol gaan spelen.
Werkgroep duurzaamheid
Binnen KlokGroep houdt de werkgroep Duurzaamheid zich bezig met het vorm en inhoud geven aan een soort 'Handboek Soldaat' voor duurzaam ontwikkelen, bouwen en werken. Via pilots worden de doelstellingen verkend en de eerste stappen gezet. Als een pilot succesvol is, wordt het 'business as usual.' Zo moet stap voor stap een Klok-standaard ontstaan waarmee we ons onderscheiden in de markt.
In een onderzoek van KPMG komt KlokGroep op het gebied van duurzaam ontwikkelen en bouwen beter uit de bus dan een aantal andere bouwers en ontwikkelaars. Binnen de werkmaatschappijen is het gebruikelijk om te communiceren en te rapporteren over duurzaamheid. Vanaf 2025 moeten middelgrote en grote bedrijven – dus
ook bouwbedrijven – gedetailleerd rapporteren over hun duurzame ontwikkelingsdoelen. Externe, objectieve auditoren stellen vervolgens vast of deze doelen gehaald zijn.
“De bewustwording van de verontrustende werkelijkheid maakt dat het voor onze sector bittere noodzaak is om verantwoordelijkheid te nemen en impact te gaan maken met een verandering naar een klimaatneutrale en circulaire economie, zodat onze planeet leefbaar en bewoonbaar blijft voor toekomstige generaties. Dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar door het vaststellen van de KlokGroep-ambities nemen wij onze verantwoordelijkheid en zetten we een stap voorwaarts naar een klimaatneutrale en circulaire economie in 2050.”
Paul van den Heuvel, directeur Novaform Eindhoven
Aansluiting bij Lente-Akkoord 2.0
De komende jaren komt de overheid met aanvullend beleid en duurzaamheidseisen in de transitie naar een volledig circulaire economie in 2050. De eerste mijlpaal – 50% circulair in 2030 – nadert met rasse schreden. De professionele opdrachtgevers in de bouw voelen de urgentie om de klimaatdoelen te halen en willen hieraan hun bijdrage leveren. Door proactief voor te sorteren op deze transitie en samen te werken met partners in de bouwkolom en overheden, minimaliseren we de kans op vertraging in het ontwikkel- en bouwproces.
Om die reden hebben NEPROM, Aedes, Bouwend Nederland, IVBN en WoningbouwersNL de handen ineen geslagen in het zogenoemde Lente-akkoord 2.0 Circulair Industrieel Bouwen. Het doel is om alle bestaande circulaire programma's aan te vullen met kennis, dialoog en acties. Het eerste resultaat van de gemeenschappelijke inspanningen is een vierjarig programma om circulair industrieel bouwen te verankeren in de bouwpraktijk.
Als één van de koplopers binnen de transitie naar circulaire bouw én lid van brancheverenigingen WoningBouwersNL en Bouwend Nederland heeft KlokGroep zich uiteraard aangesloten bij de leden van het Lente-akkoord 2.0.
Cirkelstad Nijmegen, Madaster en BCI gebouw
De grondstoffenvoorraad is niet onuitputtelijk én het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stijgt zienderogen. Als samenleving moeten we op beide vraagstukken een antwoord geven. Voor de sectoren wonen, beheren en bouwen heeft het concept Cirkelstad een concrete oplossing in petto.
Cirkelstad ziet de gebouwde omgeving als een enorme mijn vol materialen die een tweede leven verdienen binnen de kringloop. Het is dus zaak om deze materialen te verzamelen bij onderhoud, renovatie en sloop en her te gebruiken.
KlokGroep deelt de visie van Cirkelstad op alle fronten en is binnen Nijmegen en omgeving actief bezig om de grondbeginselen van circulariteit te promoten en zelf in de praktijk uit te dragen. Daarbij maken we onder andere gebruik van Madaster, het kadaster waar bij een nieuwbouwproject gebruikte materialen worden geregistreerd. Zo ontstaat inzicht in welke materialen in een latere fase hergebruikt kunnen worden. Ook maken we bij diverse projecten (Vijverhof en Tricht) gebruik van het door Alba Concepts ontwikkelde BCI gebouw, een praktische tool om de circulariteit van vastgoed te meten.