NOVAFORM


Innovatieve vierkante meters met meerwaarde

Novaform is gespecialiseerd in complexe binnenstedelijke ontwikkelingen. Als vastgoedontwikkelaars voelen we de verantwoordelijkheid om vooruitstrevend na te denken over de invulling van iedere beschikbare vierkante meter. We kijken letterlijk per meter of we écht waarde en waardering toevoegen aan een project. Als dat het geval is, spreken we over de Novaform2; innovatieve vierkante meters die klaar zijn voor de toekomst.

Novaform heeft vestigingen in Eindhoven, Rotterdam, Düsseldorf en Poznan. 2020 is het jaar waarin de vestigingen in zowel Duitsland (Düsseldorf) als Polen (Poznan) tot jong-volwassenheid zijn gekomen. Zij zijn nu een substantieel en wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering van KlokHolding. We hebben in beide landen steeds meer grootschalige projecten en we hebben stappen gezet om deze vestigingen nog verder te laten groeien.

Zo zijn we - anticiperend op de groei van de onderneming - in 2020 in Düsseldorf verhuisd naar een nieuw kantoor.

Ook hebben we in onze buitenlandse vestigingen meer mensen aangenomen om de hoeveelheid projecten die we in portefeuille hebben te goed uit te kunnen voeren.

GROOTSCHALIGE PROJECTEN

Als sterk groeiende organisatie trekken we ook andersoortige, grootschaligere en complexere projecten aan. Het voordeel daarvan is dat we daaruit ook meerjarige omzet kunnen genereren. Enkele projecten die voor Novaform van belang waren in 2020 zetten we hieronder op een rijtje.

Landgoed in den Houte, Noordwijkerhout

Onze grootste ontwikkeling op dit moment is die van in Landgoed in den Houte in Noordwijkerhout. Deze gebiedsontwikkeling realiseren we vanuit de Ontwikkelingscombinatie Novaform-Trebbe. Het gebied ligt tegen het centrum van Noordwijkerhout, op het voormalige BAVO-terrein waar voorheen een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd was. Hier komen in totaal ongeveer 700 woningen. De eerste fase bestaat uit 112 woningen, waarvan de eerste woningen inmiddels zijn opgeleverd en bewoond. Ook de eerste huurders van de plaatselijke Woningstichting Antonius van Padua hebben de woningen betrokken. Intussen zijn we gestart met de bouw van 18 grondgebonden woningen en een wooncomplex voor de cliënten van Rivierduinen (de oude bewoners van het Landgoed).

Binnenkort start de bouw van 14 luxe appartementen aan de rand van de Engelse tuin en 35 grondgebonden woningen. Op dit moment zijn nog eens 3 appartementengebouwen in verkoop, die in de 2e helft van 2021 in realisatie gaan. Verder zijn nog diverse deelplannen in voorbereiding, waarvan enkele rondom de zomer in verkoop gaan. De start verkoop van de transformatie van het mooie hoofdgebouw naar luxe appartementen staat gepland voor eind 2021.Door de herontwikkeling naar een groen woonmilieu met een grote diversiteit aan woningen zal het BAVO-terrein weer blijvend waarde toevoegen aan de kern van Noordwijkerhout.

Sjaak van den Berg, wethouder gemeente Noordwijk:

“Ik ben buitengewoon blij dat de bouw daadwerkelijk is gestart na een intensieve periode van voorbereidingen. Het voormalige BAVO-terrein vroeg al jaren om een invulling. Landgoed in den Houte wordt een fantastische plek om te wonen en geeft een impuls aan heel Noordwijkerhout. 112 woningen maken 112 gezinnen blij, zij stromen door en daarmee maken we meer mensen blij. Hier zit een tevreden wethouder.”

image

De Weezenlanden

Het project Weezenlanden is voor ons een opmerkelijk project, omdat we daar snel tot bestemmingsplanwijziging zijn gekomen en ook snel konden gaan realiseren. Eind 2020 konden we het gehele project opleveren, wat betekent dat we het hele project van de eerste penstreek tot oplevering van de laatste woning - samen met KlokGroep als realisator - in 6 jaar tijd hebben gerealiseerd. Dat is ongekend snel.

De Weezenlanden is een prachtige nieuwe wijk in Zwolle. Aan de rand van de historische binnenstad van Zwolle, tegen de stadsgracht, is ziekenhuislocatie Weezenlanden herontwikkeld naar een hoogwaardig nieuwbouwproject met 284 woningen. Het plan is een mix van woonhuizen en appartementengebouwen. Novaform heeft de woningen ontwikkeld in de marktsegmenten vrije sector koop, luxe huur en corporatiehuur.

KlokGroep realiseerde de woningen. Een mooi voorbeeld waarbij we samen optrekken en we deze gebiedsontwikkeling 100% risicodragend hebben gerealiseerd. We waren verantwoordelijk voor: planontwikkeling, omgevingsmanagement, project- en plancommunicatie en informatie in overleg met de gemeente.

image
image

St. Jacobsstraat, Utrecht

In Utrecht leverden we in 2020 een grootschalige renovatie op, waarbij we een bestaand kantoorgebouw volledig stripten, revitaliseerden en transformeerden tot een hightech kantoorgebouw voor de Kamer van Koophandel. Unieke renovatie van een oud kantoorpand in Utrecht

Het gedateerde kantoorpand aan de St. Jacobsstraat in het centrum van Utrecht is eind jaren vijftig ontworpen door architect Hans Knoop uit Utrecht. Met respect voor het ontwerp uit de jaren vijftig heeft K3 Architectuur het gebouw een frisse uitstraling gegeven. Door de renovatie van dit oude kantoorpand is de binnenstad sterk vernieuwd. De kenmerkende brede borstweringen in de voorgevel zijn gehandhaafd maar wel met een moderne afwerking van kwaliteitsverhogend glasmozaïek in een uniek patroon.

Ook zijn er nieuwe aluminium kozijnen met beglazing aangebracht en op de begane grond zijn enkele puien vervangen. De zijgevels zijn vernieuwd en daarnaast was een grondige reiniging noodzakelijk om een frisse en vernieuwde uitstraling te krijgen. Het dak is compleet vernieuwd. Het gebouw biedt nu plaats aan circa 4.950 m2 kantoor voor de Kamer van Koophandel, inclusief fietsenstalling en restauratievoorzieningen in de kelder.

De Staal, Delft

In 2018 gunde het college van Delft, na een uitgebreide selectieprocedure en een participatietraject met de stad, de verkoop van de gemeentelijke locatie aan de Staalweg 1 aan Novaform. In 2020 hebben we de stappen gezet om te komen tot een nieuw bestemmingsplan, waardoor we eind 2021 of begin 2022 kunnen starten met de realisatie van het project.

De locatie aan de Staalweg wordt ontwikkeld tot een stuk van Delft dat naadloos aansluit bij de bestaande bebouwing en toch vernieuwend is.

image

Een woongebied gemixt met ruimte voor startende en innovatieve bedrijvigheid en veel groen. Delft krijgt met de iconische woontoren een opvallende entree aan de oostzijde van de stad en een woonwijk die wordt gebouwd met een schaal die goed past bij Delft.

Dit is het een uitgebreid plan dat we de komende jaren tot ontwikkeling en realisatie brengen. Vanzelfsprekend worden er verschillende duurzame oplossingen toegepast. Ook deze gebiedsontwikkeling wordt 100% risicodragend vanuit Novaform gerealiseerd.

image

Naramowice, Poznan

In het project Naramowice, in Poznan, hebben we in 2020 het eerste grootschalige appartementengebouw gerealiseerd met 103 woningen. In 2021 starten we met de volgende fase, die bestaat uit 188 koopappartementen en een parkeergebouw voor 450 parkeerplaatsen. Fase 3 (180 appartementen) is aangevraagd.

image

De Bankier, Tilburg

In Tilburg ontwikkelden we samen met CRA Vastgoed De Bankier, een woontoren van 76 meter hoog in het hart van de stad. Het project is in 2020 succesvol in verkoop gegaan en inmiddels is de vergunning verleend om in 2021 te starten met de bouw. De dragende wanden, de vloeren en de gevelelementen, inclusief kozijnen, worden vooraf in een fabriek geproduceerd.

image

Dit sluit goed aan bij onze ambitie om zoveel mogelijk prefab te bouwen en op de bouwplaats voornamelijk nog te assembleren.

Bovendien biedt deze manier van werken veel voordelen voor het bouwen op deze zeer kleine bouwplaats. Het complex krijgt een collectieve warmtepompinstallatie (WKO) voor het verwarmen en koelen van de appartementen en de warmwatervoorzieningen.

Das Kaiserpalais, Duisburg In het Wilhelmshöhe Kwartier in Duisburg zijn we in 2020 gestart met de realisatie van 38 ruime appartementen en 57 parkeerplaatsen. De appartementen zijn zeer modern, van alle gemakken voorzien en hebben een woonoppervlakte van 60 tot 240 m2. Het project ligt op een van de mooiste plekken in Duisburg en alle appartementen zijn dan ook al verkocht.

image

De Hoogheden, Berkel-Enschot

In Berkel-Enschot realiseren we project De Hoogheden. Dit nieuwbouwproject ligt in nieuwbouwwijk Koningsoord, wat deel uitmaakt van de Overhoeken. In deze nieuw te bouwen wijk worden de komende jaren circa 750 woningen gerealiseerd. Nieuwbouwproject De Hoogheden omvat 66 woningen. De woningtypes variëren van rijwoningen tot luxe, vrijstaande woningen in een prachtige wijk die alles te bieden heeft.

Van Buyten, Poeldijk Project Van Buyten is de volgende fase in de populaire buurt De Kreken van nieuwbouwwijk Poeldijkerhout. Samen met Van Mierlo Planontwikkeling zijn we hier gestart met de bouw van 53 woningen, waaronder grote en extra grote herenhuizen, drie- en twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. Ontwikkelingsbedrijf de Westlandse Zoom (OBWZ) is als gebiedsontwikkelaar verantwoordelijk voor de totale ontwikkeling van het gebied.

Boomgaerde, Achter de duinen in het Westland We sloten het jaar 2020 succesvol af met het winnen van een tender die OBWZ had uitgeschreven voor de ontwikkeling van ongeveer 184 grondgebonden woningen als onderdeel van het omvangrijke nieuwe woongebied ‘Achter de duinen’ in het voormalige kassengebied in de Westlandse Zoom. Voor deelname aan deze tender sloegen we opnieuw de handen ineen met Van Mierlo Planontwikkeling. Onderdeel van de tender is de mogelijkheid om zeer snel over te gaan tot realisatie, waardoor we al op 1 april 2021 de omgevingsvergunning indienden, in juni in verkoop gaan en eind 2021 starten met de realisatie van de eerste fase.


Marcel Schouten, locatiemanager OBWZ:

“De Van Mierlo-Novaform-combinatie is erin geslaagd om met een onderscheidend plan te komen, qua producten en qua architectuur.”

Het financiële jaarverslag inzien?